De Costa Blanca Zuid is niet alleen een paradijs voor zonliefhebbers, maar ook voor fijnproevers. De regio staat bekend om haar rijke mediterrane keuken, met verse zeevruchten, smaakvolle rijstgerechten en authentieke tapas. Hier zijn de lekkerste lokale gerechten die je absoluut moet proberen tijdens je bezoek aan de Costa Blanca Zuid.
1. Arroz a Banda
Deze heerlijke rijstschotel heeft zijn oorsprong in de Valenciaanse regio en is een must-try voor liefhebbers van de Spaanse keuken. Arroz a Banda wordt bereid met visbouillon, saffraan en zeevruchten, en heeft een intense smaak. Oorspronkelijk werd de vis apart geserveerd, maar tegenwoordig wordt het gerecht vaak in één pan geserveerd, vergelijkbaar met paella.

2. Caldero del Mar Menor
Hoewel dit gerecht zijn naam dankt aan de Mar Menor (net over de grens in de regio Murcia), is het ook populair in de zuidelijke Costa Blanca. Caldero is een stevige stoofpot van rijst en vis, bereid in een koperen pan en op smaak gebracht met knoflook, paprika en saffraan. Het gerecht heeft een diepe, hartige smaak en wordt vaak geserveerd met aioli.

3. Esgarraet
Esgarraet is een koud voorgerecht met gegrilde rode paprika, gezouten kabeljauw, olijfolie en knoflook. De naam betekent letterlijk ‘gescheurd’, verwijzend naar de manier waarop de ingrediënten worden verwerkt. Dit gerecht is simpel maar vol van smaak en perfect als tapa.

4. Gamba Roja de Denia
Hoewel Denia iets noordelijker ligt, zijn deze rode garnalen een delicatesse die je ook in de zuidelijke Costa Blanca veel tegenkomt. Ze staan bekend om hun zoete, malse vlees en worden meestal gegrild of kort gebakken in olijfolie met een beetje zout. Een echte luxe voor de liefhebber van zeevruchten!

5. Pericana
Dit traditionele gerecht uit Alicante wordt gemaakt van gedroogde paprika’s, gezouten vis (zoals kabeljauw of tonijn) en olijfolie. Het heeft een intense, rokerige smaak en wordt vaak geserveerd als smeersel op brood. Perfect bij een goed glas lokale wijn!

6. Coca de Mollitas
Voor wie van hartige snacks houdt, is Coca de Mollitas een aanrader. Dit is een soort platte hartige taart, vaak belegd met een kruimelige, zoute topping van bloem, olie en zout. Je vindt deze lekkernij in vrijwel elke bakkerij in de regio.

7. Turrón de Jijona
Geen bezoek aan de Costa Blanca Zuid is compleet zonder het proeven van Turrón de Jijona. Deze zachte nougat van amandelen, honing en eiwit komt uit het stadje Jijona en is vooral populair tijdens de feestdagen. De zoete, romige textuur maakt het een echte traktatie.

8. Horchata en Fartons
Als je zin hebt in iets verfrissends, probeer dan horchata, een koude, melkachtige drank gemaakt van aardamandelen (chufa). Deze wordt vaak geserveerd met fartons, langwerpige zoete broodjes die je in de horchata doopt. Ideaal als middagsnack!

Geniet van de smaken van de Costa Blanca Zuid!
De Costa Blanca Zuid heeft een rijke culinaire traditie die elke fijnproever zal bekoren. Of je nu houdt van zeevruchten, hartige snacks of zoetigheden, er is voor ieder wat wils. Dus trek eropuit, bezoek lokale markten en restaurants en proef deze heerlijke gerechten zelf!